SNEL INFORMATIE
Sluit snel informatie
Ganzenbord uit de oude doos />

  </div>
   <div class=

Ganzenbord uit de oude doos

13 aug 2018 door absoluut vzw

Op 3 september verhuist het hoofdkantoor van absoluut naar een nieuwe plek. Onze medewerkers zijn al druk bezig met het uitladen van kasten en laden en verpakken alles in verhuisdozen. Bij zo een ‘grote kuis’ duiken wel vaker dingen op uit een vergeten verleden. Zo stootten wij deze week op het spel ‘Voor een (per)centje meer’. De vormgeving van het deksel geeft al meteen aan dat het echt om een spel uit ‘de jaren stillekes’ gaat. Onze nieuwsgierigheid was alvast geprikkeld! Kijk je mee?

‘Voor een (per)centje meer’ is opgevat als een soort ganzenbord, waarbij alle spelers hun pion zo snel mogelijk naar de finish in het midden van het spelbord moeten brengen. Net zoals bij het klassieke ganzenbord, vinden de spelers op hun weg voordeelvakjes, die hen verder op weg helpen, maar ook valkuilen, waarbij ze terrein verliezen.

De valkuilen worden hier eigenlijk al aangekondigd in de ondertitel van het spel, ‘Spel over de problemen rond bestaanszekerheid van minder-validen’.  Met welke problemen hadden personen met een handicap zo’n 50-60 jaar geleden dan wel te maken?

Op vakje 58 vinden we “Je raakt niet wijs uit al je papieren. Je moet terug naar start.”

Anno 2018 kan dat voor vele budgethouders nog steeds bekend in de oren klinken. Gelukkig bestaan er nu wél bijstandsorganisaties zoals absoluut, zodat wij je kunnen helpen met het begrijpen en het invullen van al je administratie!

Wanneer je op vakje 16 terechtkomt, lees je “Je gaat een avondje uit naar de cinema. Dat is een goeie ontspanning, maar kost wel heel wat. Sla een beurt over.”

Op prijzen van een bioscoopticket heeft de overheid geen invloed. Wat wél heel nieuw is, is dat je nu via een PAB of PVB een begeleidende assistent kunt betalen, die jou bv. op jouw avondje uit op een toffe en praktische manier kan bijstaan. Zet je af en toe graag eens een stapje in de wereld en zoek je hiervoor een begeleider? Absoluut kan je helpen in je zoektocht en met de administratie en financiën daarrond.

Op vakje 13 heerst verkiezingskoorts. “Er zijn net verkiezingen gehouden en er wordt een nieuwe regering gevormd. Jullie willen dat ook gehandicapten worden gezien en hebben een memo gestuurd. Ga een vakje vooruit.”

Ook dat is en blijft een belangrijke opdracht. Er zijn de afgelopen jaren al vele initiatieven genomen voor de begeleiding en voor financiële tegemoetkomingen, maar het blijft noodzakelijk om dit, samen met de overheden, nauwkeurig op te volgen. Absoluut is een gewaardeerde gesprekspartner voor meerdere instanties. Omdat onze coaches zo vele mensen in de praktijk begeleiden, hebben wij een heel goed beeld van de wensen, noden en vragen van budgethouders. Dankzij ons groot aantal leden, kunnen wij advies uitbrengen over meerdere beleidsonderwerpen, of feedback geven – vanuit jullie ervaringen! – over nieuwe initiatieven. 

Het is dus best wel interessant om te kijken in welke mate de leefwereld van personen met een handicap van 50 jaar geleden is geëvolueerd. Welke valkuilen zijn gebleven, en welke mogelijkheden zijn ontstaan? Een ding is zeker: mocht in 2018 opnieuw zo een spel het daglicht zien, dan zou ‘je bent lid van een bijstandsvereniging’ een voordeelvakje zijn!

https://www.absoluutvzw.be/uploads/cgblog/id145/SpelPercentje2_large.jpg