SNEL INFORMATIE
Sluit snel informatie
Waar vind ik een assistent? />

  </div>
   <div class=

Waar vind ik een assistent?

25 mrt 2020 door absoluut vzw

Assistent is een essentieel beroep. Dit betekent dat alle assistenten tijdens de Corona-crisis in principe verder mogen blijven werken.

Als we spreken over assistentie, gaat het over het uitvoeren van praktische taken waaronder boodschappen doen, het huis verluchten, poetsen en wassen, oppashulp voor als mantelzorgers bijvoorbeeld eens een frisse neus willen halen,…

Psychosociale begeleiding wordt volgens het VAPH niet als assistentie beschouwd omdat men ervan uitgaat dat heel veel van deze begeleidingen vervangen kunnen worden door online dienstverlening. Denk maar aan de ondersteuning door een bijstandsorganisatie, maar ook aan sessies met een thuisbegeleidingsdienst of een dienst begeleid wonen.

Maar wat als jouw assistent zich ziek heeft gemeld? Of wat als je niet meer in je MFC of bij je vergunde zorgaanbieder terecht kan?

We sommen hier de mogelijkheden op:

• assistentie via uitzendkantoren

Uitzendkantoren hebben mogelijks assistenten in hun rangen. Zo heeft Agilitas bijvoorbeeld een speciaal e-mailadres aangemaakt waar alle budgethouders terecht kunnen om ondersteuning aan te vragen: Coronahs@agilitas.be.

Ook mensen die nog geen ondersteuning hebben en dringend een assistent nodig hebben kunnen bij Agilitas aankloppen via deze link: https://agilitas.be/nl/care.

• assistentie via diensten persoonlijke assistenten

Deze vorm van assistentie kan je zowel bij vergunde als bij niet-vergunde zorgaanbieders terugvinden. Iemand nodig? Bel dan onze infolijn op het nummer 03 259 08 85 om een dienst in jouw buurt te vinden.

• ondersteuning via thuiszorg

Alle diensten voor gezinszorg kan je terugvinden via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid: https://www.zorg-en-gezondheid.be/thuiszorg.

Zie je door het bos de bomen niet? Bel dan naar onze infolijn op het nummer 03 259 08 85 zodat wij jou kunnen helpen bij jouw zoektocht naar de geschikte dienst.  

vrijwilligers

Vrijwilligers mogen essentiële ondersteuning blijven bieden en (bijvoorbeeld) boodschappen doen. De vrijwilligers kan je blijven vergoeden via het platform SOS Vrijwilligers. Maar misschien kan je ook wel terecht bij één van de nieuwe initiatieven die zijn opgericht naar aanleiding van het Corona-virus:

- www.hulpvoorhelden.be

- www.vlaanderenhelpt.be

- www.vrijwilligersparaat.be

Denk eraan dat de Vlaamse Overheid jouw vrijwilligers gratis verzekert. Dit kan via de website www.vlaanderenhelpt.be. Veel mensen zijn momenteel technisch werkloos, maar zij mogen in het kader van deze crisis zonder toestemming van de RVA toch vrijwilligerswerk doen.

https://www.absoluutvzw.be/uploads/cgblog/id260/Vergrootglas_714_400.jpg