Hoe vind ik een assistent?

Als je op zoek gaat naar een assistent is het eerst en vooral van belang dat je goed oplijst welke taken je assistent moet uitvoeren.
Dit is nodig omdat bepaalde diensten ook duidelijke afspraken hebben rond de taakinhoud van hun medewerkers. Zo mogen mensen die met dienstencheques werken geen administratieve taken opnemen. Sommige andere assistentiediensten laten hun medewerkers geen poetswerk doen.
Algemeen is het ook goed dat je vanaf het begin met je assistent duidelijke afspraken hebt gemaakt rond het takenpakket. Zo krijg je later geen discussies.
Eenmaal het takenpakket duidelijk is kan je gericht op zoek gaan naar een assistent.

Om je wegwijs te maken in het aanbod van diensten neem je best contact op met een bijstandsorganisatie. Absoluut vzw kan je wegwijs maken in het aanbod van je regio.

We lijsten hier ook enkele mogelijkheden voor jou op als je zelf werkgever wilt worden:

 • Vertel iedereen in je omgeving dat je een assistent zoekt en zeg erbij wat je van deze persoon verwacht. Vertel het aan familie, vrienden, kennissen, buren, dokter, kinesist, leraar, verpleegkundige,… Vaak kennen zij iemand die een job als assistent wel ziet zitten. Eén op de zes vacatures wordt op deze manier ingevuld.
 • Absoluut vzw
  Je kan een vacature plaatsen op de website: neem contact op met absoluut. Zo bereik je heel veel werkzoekenden.
 • VDAB
  In bijna elke gemeente vind je een afdeling van de VDAB. Je kan op hun website een vacature plaatsen. Absoluut helpt je hier graag bij.
 • Op www.11.be
  Deze site bundelt een aantal vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Je kan via inloggen gratis een vacature plaatsen.
 • Kranten
  Je kan een zoekertje plaatsen in een krant. Deze advertentiekosten kan je betalen met je PAB.

  Kies liever voor een streekkrant i.p.v. een algemene krant. Dit is goedkoper en je bereikt er je eigen regio mee.
 • Interimkantoor
  Het interimkantoor kan voor jou een assistent zoeken. Zij kunnen ook mensen zoeken die willen werken met dienstencheques.
 • Opleidingen
  Je kan ook je licht opsteken bij scholen en opleidingscentra voor verzorgenden, verpleegkundigen, opvoeders,… en bij de jobdiensten van hogescholen en universiteiten.

  In sommige regio’s worden (meestal in samenwerking met de VDAB) opleidingen voor persoonlijke assistenten georganiseerd. Zij zoeken stageplaatsen. Vaak is het mogelijk de stagiair na de opleiding in dienst te nemen.