Hoe werk ik als opdrachtgever?

Als budgethouder kan je kiezen om opdrachtgever te worden. Dan doe je een beroep op een dienst die jou een assistent bezorgt. Die dienst is de werkgever van je assistent, niet jij. Je bent klant bij die dienst. Je neemt contact op met de dienst. Je bespreekt het takenpakket en het aantal uren dat je ondersteuning wenst. De dienst zoekt voor jou een assistent.

Diensten die voor een assistent kunnen zorgen:

 • Het uitzendkantoor
  Het kantoor zoekt een assistent en neemt alle administratieve taken op zich. Daar rekenen ze wel een prijs voor aan.
 • Een voorziening of dienst
  Als je zorg inkoopt in een voorziening of dienst, komt een medewerker van de voorziening of dienst een aantal uren bij jou zijn taken uitvoeren.

  De dienst krijgt geen subsidie voor deze werknemer dus jij moet dus de volledige kost van de tewerkstelling betalen, wat nogal duur kan zijn. Het gaat hier vooral om diensten gezinszorg, diensten voor persoonlijke assistentie of diensten van het VAPH.
 • Een vervoersmaatschappij
  Voor vervoer kan je gebruik maken van een vervoersmaatschappij zoals een dienst voor aangepast vervoer of een taxi-maatschappij.
 • Een vrijwilligersorganisatie
  Als je wilt werken met vrijwilligers kan je terecht bij een vrijwilligersorganisatie. Lees meer bij 'Hoe werk ik met vrijwilligers?'.
 • Dienstenchequebedrijf
  Via een dienstenchequebedrijf kan je assistentie aanwerven voor hulp in je huishouden. De adressen van een dienstenchequebedrijf vind je op de website van Sodexo. Lees meer bij 'Hoe werk ik met dienstencheques?'.
 • Wijk-werkcheques
  Vraag na in je gemeente of er langdurige werklozen kunnen tewerkgesteld worden als wijk-werker. Zij voorzien in tuinwerk, oppaswerk of administratief werk. Dit hangt af van gemeente tot gemeente. Je sluit jaarlijks een nieuw contract af. Je vindt meer informatie bij je gemeente of bij de VDAB.
 • Een zelfstandige
  Bijvoorbeeld: zelfstandige verpleegster, tuinman, glazenwasser,... Je sluit een contract af met de zelfstandige.