Hoe werk ik met dienstencheques?

Dienstencheques zijn een goedkope manier om mensen te werk te stellen. Je kan ze slechts voor een beperkt aantal taken gebruiken, voornamelijk van huishoudelijke aard.
Je kan meer lezen in onze brochure werken met dienstencheques.

Volgende taken kan je betalen met een dienstencheque: poetsen, strijken, ramen wassen, boodschappen doen of vervoer. Een dienstencheque kost 9 euro voor 1u werk.

Als budgethouder kan je tot 2000 dienstencheques per jaar gebruiken (in plaats van 500 voor alleenstaanden en 1000 voor gezinnen). Vraag het attest aan bij jouw provinciale afdeling van het VAPH. Dit attest moet jaarlijks opnieuw naar Sodexo worden opgestuurd.

Voor meer informatie over de dienstencheques: http://www.dienstencheques-vlaanderen.be
of bel naar Sodexo op het nummer 02 401 31 30

Stap 1 inschrijven bij Sodexo

  • Online gaat dit 24 op 24u
  • Je kan een inschrijvingsformulier invullen op de site van Sodexo of je kan inloggen met je paspoort via een identiteitskaartlezer.
  • Je kan dit bijgevoegd inschrijvingsformulier invullen en opsturen naar Sodexo: Sodexo/dienstencheques, Pleinlaan 15 1050 Brussel.

De dienstencheques moeten op naam staan van de budgethouder of wettelijke vertegenwoordiger (bij minderjarigen). Je kan kiezen tussen elektronische of papieren dienstencheques. Na de bevestiging van je inschrijving krijg je een gebruikersnummer.

Stap 2: Het afsluiten van een contract

Met dit gebruikersnummer ga je naar een dienstenchequebedrijf in je buurt. Je sluit een contract af. Een kopie van dit contract stuur je op naar het team Budgetbesteding.

Let op pas na de startdatum van het contract kan je dienstencheques bestellen.

Stap 3 het bestellen van dienstencheques

Daarna kan je dienstencheques bestellen. Je moet minimum 10 cheques bestellen per keer. Je koopt de gewenste hoeveelheid cheques aan door een veelvoud van 9 euro op de rekening van Sodexo te storten. Geef uw gebruikersnummer door als gestructureerde mededeling.

Bij elektronische dienstencheques ontvangt je deze digitaal en kan je raadplegen via het beveiligde dienstencheque-intranet. Als je geopteerd hebt voor papieren cheques, ontvangt je deze na enkele dagen per post. Dienstencheques zijn 12 maanden geldig.

Het team Budgetbesteding neemt de cheques op in de maand waarin je ze aankocht en dus niet in de maand waarin je de cheques gebruikte.

Op de kostenstaat zet je het bedrag van de aankoop van de dienstencheques bij directe kosten. De bankoverschrijving geldt als bewijs.

Dienstencheques betaald met je PAB zijn niet fiscaal aftrekbaar.