Hoe werk ik met vrijwilligers?

De inschakeling van een vrijwilliger als persoonlijke assistent gebeurt per definitie via een organisatie (= de aansteller). Je kan niet rechtstreeks een beroep doen op vrijwilligers en hen hiervoor een onkostenvergoeding betalen met het PAB.

Je sluit je dus eerst aan bij een vrijwilligersorganisatie. Je kan zelf een organisatie contacteren.
Er zijn verschillende organisaties die vrijwilligers aanbieden.
Binnen absoluut vzw werken wij samen met SOS vrijwilligers van KVG. Neem hiervoor contact op met KVG op het nummer 03 259 08 80.

Je kan de vrijwilliger een reële kostenvergoeding of een forfaitaire kostenvergoeding geven.  Deze kosten zijn belastingvrij voor de vrijwilliger.

  • Bij reële kostenvergoeding gaat het letterlijk om het terugbetalen van de gemaakte kosten. Dit wordt bewezen door het doorgeven van de gemaakte kilometers. De reële kostenvergoeding is onbegrensd.
  • Bij de forfaitaire kostenvergoeding gaat het om een vast bedrag per activiteit. Je moet geen tickets bijhouden maar je geeft voor een gepresteerde activiteit een vast bedrag aan je vrijwilliger. Bij de forfaitaire kostenvergoeding mag de vrijwilliger deze bedragen ontvangen: Voor inkomsten 2021, aanslagjaar 2022 bedraagt dit maximum 35,41 euro per dag en 1.416,16 per jaar. Voor inkomsten 2022, aanslagjaar 2023 bedraagt dit maximum 36,84 euro per dag en 1473,37 euro per jaar.

De kosten voor het lidmaatschap bij een vrijwilligersorganisatie en de kosten van de vrijwilligers zijn in te brengen als directe kost. Zij komen in de kolom gewone directe kosten te staan.

Vraag de brochure werken met vrijwilligers aan bij KVG!