Welke keuzes ga ik maken?

Welke assistentie je kiest en welke prijs je betaalt voor deze assistentie hangt af van tal van factoren.
Je betaalt bijvoorbeeld een hogere prijs voor meer gespecialiseerde zorg.
Het is daarom belangrijk om goed in kaart te brengen welke ondersteuning je nodig hebt en welke kwaliteiten je verwacht van je assistent.
Poetswerk vraagt minder kennis dan bijvoorbeeld opvang van je kind. Daarom kan je poetshulp bijvoorbeeld met dienstencheques betalen, maar zal je mogelijk voor je gespecialiseerde zorg een dienst inschakelen.

Verder moet je beslissen of je zal werken als werkgever of als opdrachtgever.
Dit zijn twee gelijkaardige woorden, maar toch betekenen ze niet hetzelfde!

Als werkgever kan je zelf je assistenten aanwerven en bepalen hoeveel loon ze krijgen. Je hebt dus de kostprijs van je assistenten zelf in de hand. Anderzijds heb je als werkgever een grote verantwoordelijkheid en meer administratieve verplichtingen.

Werkgever zijn

Als je ervoor kiest om te werken als werkgever, neem je de belangrijkste verantwoordelijkheden in verband met personeelsbeheer op jou: vacatures opstellen, kandidaten uitnodigen, contracten opstellen, vakantieregeling uitwerken, de administratie in orde houden, ...
Je kan je hiervoor laten bijstaan door een sociaal secretariaat. Dit is een externe dienst, gespecialiseerd in personeelsadministratie. Ze overlopen samen met jou alle wettelijke verplichtingen en houden je op de hoogte wanneer je iets in orde moet brengen.

Een sociaal secretariaat:

  • ondersteunt bij het opstellen van de contracten;
  • berekent de lonen, sociale bijdragen, vakantiegeld;
  • sluit een ongevallenverzekering af (sommige);
  • zorgt voor de Dimona-aangifte;
  •  …

Deze dienst betaal je via een maandelijkse factuur. Deze factuur kan je betalen met je PAB.
Je krijgt hulp, maar je blijft voor het geheel verantwoordelijk. Werkgever worden vraagt veel administratie en opvolging.
Lees meer bij 'Werken met een PAB' en vraag onze brochure aan.

Opdrachtgever zijn

Het is ook mogelijk om opdrachtgever te worden. Dan doe je een beroep op een dienst die jou een assistent bezorgt. Die dienst is de werkgever van je assistent, niet jij. Je bent klant bij die dienst. Je kan gebruik maken van verschillende diensten zoals een uitzendkantoor, een dienst gezinszorg, een dienst erkend door het VAPH, een dienstenchequebedrijf enzovoort.
Als opdrachtgever kan je minder zelf bepalen en ligt de kost van het uurloon van je assistent hoger. Anderzijds heb je minder verantwoordelijkheid en minder administratie.
Lees meer bij 'Werken met een PAB'.