SNEL INFORMATIE
Sluit snel informatie

Heb ik recht op een BOB?

Tot 2018 heeft de Vlaamse regering al bepaald wie het BOB zal krijgen.

Het BOB wordt uitbetaald door de Zorgkas waar je bij aangesloten bent. Heb je nooit je bijdrage aan de Zorgkas betaald, dan heb je ook geen recht op dit budget.

Tot 2018 zal je een zorgbudget niet zelf kunnen aanvragen. De overheid kent tot dan stap voor stap het zorgbudget automatisch toe aan bepaalde groepen.

  • Eerst krijgen alle meerderjarigen en verlengd minderjarigen die van 31/12/2014 tot 30/06/2016 met een actieve vraag op de wachtlijst stonden en nog geen ondersteuning krijgen van het VAPH, een zorgbudget. Een vraag tot logeren of thuisbegeleiding telt niet mee als actieve vraag.
  • Hierna volgen de minderjarigen die ten laatste sinds 30/06/2015 in het bezit zijn van een jeugdhulpverleningsvoorstel of een indicatie voor PAB.
  • Vanaf september 2017 krijgen minderjarigen met een verhoogde kinderbijslag van minstens 12 punten een BOB. Zij hoeven nog geen concrete ondersteuningsvraag te hebben. Ook jongeren tot 25 jaar die nu een tegemoetkoming categorie 3 of hoger hebben en vroeger minstens 12 punten hadden op de verhoogde kinderbijslag, krijgen een BOB.

Maak je momenteel gebruik van handicapspecifieke VAPH-ondersteuning maar denk je dat je je leven beter vorm kan geven met het BOB en RTH? Dan kan je vanaf september 2016 overschakelen naar trap 1.
Denk er wel aan dat je bij de overstap van trap 2 naar trap 1 wel een garantie hebt op een BOB, maar geen garantie hebt op RTH! Overweeg je de overstap maar heb je dan zeker ook nood aan RTH? Bespreek dit dan eerst met een voorziening die RTH mag aanbieden!