SNEL INFORMATIE
Sluit snel informatie

Wat is PVF?

Persoonsvolgende Financiering (PVF) is een nieuwe manier om ondersteuning aan mensen met een handicap te organiseren en te betalen.

Minister Van Deurzen heeft in zijn Perspectief 2020 beslist dat de ondersteuning aan personen met een handicap vraaggestuurd georganiseerd moet worden in plaats van aanbodgestuurd.
De budgetten voor zorg gaan dus niet meer naar de voorzieningen of diensten maar rechtstreeks naar de persoon met de handicap zelf. Dus niet het dagcentrum krijgt geld van de overheid, maar de gebruiker die naar het dagcentrum gaat krijgt een budget. Met dit Persoonsvolgend Budget kan de persoon met een handicap zijn ondersteuning zelf betalen. Hierdoor heeft hij meer keuzevrijheid, hij kan zelf bepalen hoe hij zijn ondersteuning zal organiseren. Soms wil je je zorg thuis organiseren, soms kies je voor een voorziening. Met de Persoonsvolgende Financiering kan je beide makkelijk combineren of vlotter overschakelen tussen beiden.

Let wel voorlopig geldt dit enkel voor personen met een handicap die meerderjarig zijn. Voor minderjarigen gelden nog de oude regels!

De Persoonsvolgende Financiering (PVF) bestaat uit twee delen, ook twee 'trappen' genoemd.

Trap 1 - het zorgbudget en Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH) 

Trap 2 – het Persoonsvolgend Budget (PVB)

Trap1: Het zorgbudget en Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH), wil op een snelle manier zonder wachtlijst of procedures ondersteuning bieden aan mensen met een beperkte ondersteuningsvraag.

Trap 2: Het Persoonsvolgend Budget (PVB), biedt grotere financiële ondersteuning aan mensen met een grote ondersteuningsvraag, maar heeft ook meer procedures en regels.

Bekijk onze filmpjes over de Persoonsvolgende Financiering via onderstaande link.

Wat is Persoonsvolgende Financiering (PVF)? Klik hier voor film

Wat is trap 1? Klik hier voor film

Wat is trap 2? Klik hier voor film

Hoe werkt het cashbudget van PVB? Klik hier voor film

 

Wat is PVF?