De budgetten worden sneller geïndexeerd.

De afgelopen maanden is het leven snel duurder worden. Ook budgethouders hebben moeite om de stijgende kosten bij te houden. Dit is het geval voor zowel budgethouders met een PAB als budgethouders met een PVB. Daarom heeft de Vlaamse Overheid het besluit genomen om de cashbudgetten sneller te indexeren.

Persoonsvolgende budgetten worden namelijk uitgedrukt in zorggebonden punten. In 2022 was 1 punt gelijk aan 899,65 euro. Onder normale omstandigheden wordt de waarde van een punt eenmaal per jaar aangepast aan de index, met name op 1 januari. Bij persoonlijke-assistentiebudgetten wordt niet met punten gewerkt, die worden uitgedrukt in euro. Ook die bedragen worden jaarlijks aangepast.

De budgetten worden nu eenmalig verhoogd zodat de budgethouders de hogere kosten kunnen opvangen met hun budget. De persoonlijke-assistentiebudgetten worden verhoogd met 3,56%. Bij een PVB stijgt de waarde van 1 zorggebonden punt dus van 899,68 euro naar 928,51 euro.

De verhoging van de budgetten gaat retroactief in. Ze is dus geldig vanaf 1 januari 2022. De aanpassing wordt doorgevoerd op 30 november 2022. Vanaf die datum zie je de verhoging verschijnen in het e-loket mijnvaph.be. Vouchers worden achter de schermen ook verhoogd.

Wat betekent dit concreet? Als budgethouder beschik je nu over meer budget voor je kosten van 2022. Dit kan je besteden aan je verhoogde facturen van het afgelopen jaar.

Wil je meer weten? https://www.vaph.be/nieuws/extra-indexering-persoonlijke-budgetten-2022

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud