Schrijf je mee voor meer toegankelijkheid?

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten hebben de afgelopen jaren inspanningen geleverd om de openbare ruimten toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Maar het kan altijd beter, zo vinden ook een aantal van onze leden. En daarom kruipen ze de komende dagen in hun pen om hun lokale gemeente- of stadsbestuur daarover aan te spreken. En jij kan hen daarbij helpen!

“Ik wil toegang tot mijn geliefde plekken”

De aanzet voor deze briefschrijfactie kwam van Daan Vander Steene, algemeen directeur van NTGent en rolstoelgebruiker. Met een krachtige, open brief richtte hij zich tot alle Gentenaars en het Gentse stadsbestuur. Daan zit nu twee jaar in een rolstoel en de aanpassing is heftig, aldus Daan. Op café of restaurant gaan in eigen stad, dat kan Daan bijna niet meer: “Veel van mijn geliefde plekken zijn niet meer bereikbaar. Soms zijn er trappen of drempels, bijna nergens is er een toilet voor personen met een handicap. Soms voel ik mij gekleineerd door mijn stad. Het maakt me triest, maar ook strijdvaardig.”

Signaal in heel Vlaanderen

Die strijdvaardigheid willen we mee ondersteunen en open trekken naar heel Vlaanderen. Met een briefschrijfactie, ondersteund door verschillende organisaties en mensen met een handicap, willen we meer toegankelijkheid en betere mobiliteit vragen in de Vlaamse steden en gemeenten. Want er is nog veel werk aan de winkel!

“Ook al zijn we ons bewust van de gerealiseerde inspanningen van vele steden en gemeenten, de openbare ruimten en andere gebouwen zijn nog lang niet aangepast aan de noden van mensen met een handicap. Zo blijven vele plekken in steden en gemeenten onbereikbaar”, aldus Dave Ceule, algemeen directeur van Onafhankelijk Leven. “België heeft in 2009 het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap geratificeerd. Ons land beloofde daarmee om een inclusieve samenleving te realiseren waarin mensen met een handicap zich niet moeten aanpassen aan hun omgeving, maar wel andersom.”

Laat van je horen

Daan schreef een krachtige open brief en stuurde daarmee een duidelijk signaal naar het lokale stadsbestuur. En jij kan dat ook! Schrijf je stads- of gemeentebestuur aan en laat hen weten op welke punten er nog verbetering mogelijk is. Zet toegankelijkheid mee op de (lokale) politieke agenda.

Ben je niet zo’n schrijftalent? Dan kan je ook aan de slag met de voorbeeldbrief. Je hoeft hem enkel te downloaden, aan te passen en aan te vullen met jouw specifieke voorbeelden en op de bus te doen.

Download hier een voorbeeldbrief

Samen sterk

Deze briefschrijfactie is een initiatief van verschillende verenigingen die opkomen voor de belangen van mensen met een handicap: absoluut vzw, Vlaams Welzijnsverbond, Stan, De Ouders, KVG-Vorming, Gezin en Handicap, FOVIG, SOM, Onafhankelijk Leven, VFG, vzw LAW en Piekernie vzw. Door met zoveel verenigingen de handen in elkaar te slaan, hopen we zoveel mogelijk ruchtbaarheid te kunnen geven aan deze actie.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud