Nieuwe noodprocedure PVB.

Wist je dat je bij bepaalde situaties een Persoonsvolgend Budget (PVB) via de noodprocedure kan aanvragen? Tot 31 januari 2023 maakte het VAPH nog het onderscheid tussen de procedures ‘noodsituatie’ en ‘maatschappelijke noodzaak’. Op 1 februari treedt een nieuwe procedure in werking, namelijk de ‘noodprocedure’. 

Wanneer kan je een PVB via de noodprocedure aanvragen? 

Als je je in een van de volgende situaties bevindt en er geen alternatieve oplossingen zijn:  

  • Er is een belangrijk deel van de zorg en ondersteuning door je mantelzorgers recent, plots en onvoorzienbaar weggevallen. 
  • Er is een ernstige zelfverwaarlozing doordat je sinds lange tijd geen mantelzorgers hebt die je zorg en ondersteuning kunnen bieden. 
  • Er is ernstige fysieke of psychische verwaarlozing in de relatie met je mantelzorger of een persoon met wie je samenwoont. 
  • Er is ernstig fysiek, psychisch of seksueel misbruik in de relatie met je mantelzorger of een persoon met wie je samenwoont. 

Voldoet jouw situatie aan de criteria en voldoe je ook aan de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor een PVB? Dan kan het VAPH onmiddellijk een budget toekennen. 

Hoe vraag je een PVB aan via de noodprocedure? 

Als je tot 31 januari 2023 een aanvraag indiende via de procedure ‘noodsituatie’, werkte het VAPH die af volgens de vroegere procedure ‘noodsituatie’.  

Als je een aanvraag indiende via de procedure ‘maatschappelijke noodzaak’ en het multidisciplinair team vervolledigde die uiterlijk op 31 januari 2023, dan werkte het VAPH die af volgens de vroegere procedure ‘maatschappelijke noodzaak’. 

Vanaf 1 februari 2023 aanvaardt het VAPH geen aanvragen volgens de oude procedures ‘noodsituatie’ en ‘maatschappelijke noodzaak’. Vanaf dan moet je het nieuwe aanvraagformulier van de noodprocedure gebruiken. Wil je meer informatie over de nieuwe noodprocedure? Raadpleeg dan de website van het VAPH: https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pvb/aanvragen/noodprocedure-pvb 

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud