Op reis met een persoonlijke assistent.

De zomer komt eraan en velen denken aan vakantie. Maar hoe zit het als je ondersteuning krijgt van een persoonlijke assistent? Mag die mee op reis? En kun je tijdens je vakantie extra ondersteuning regelen als je normaal geen assistent hebt? We beantwoorden deze vragen en geven handige tips om je vakantie met een assistent soepel te laten verlopen.

Met je vaste assistent op reis

Heb je een vaste assistent via een sociaal secretariaat, interimkantoor of dienst persoonlijke assistentie die je wilt meenemen op reis? Dan gelden de afspraken zoals vastgelegd in je arbeids- of takenovereenkomst. Indien nodig kun je deze overeenkomst aanpassen voor de duur van je reis, bijvoorbeeld als je assistent andere taken opneemt of andere werkuren heeft. Neem hiervoor contact op met je sociaal secretariaat, interimkantoor of dienst persoonlijke assistentie. Let wel op: de arbeidswetgeving blijft van kracht, dus je assistent mag bijvoorbeeld niet 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Opties voor tijdelijke assistent op reis

Wil je een persoonlijke assistent inschakelen tijdens je reis? Dat kan op verschillende manieren:

Via een deeleconomieplatform

Als je iemand kent met een vaste baan en je wilt diegene meenemen als assistent op reis, kun je gebruikmaken van een erkend deeleconomieplatform. In 2024 mag een persoonlijke assistent die via deeleconomie werkt maximaal € 7 460 verdienen tegen een voordelig belastingtarief van 10,7%.
Voorbeelden van deeleconomieplatformen zijn: Exxtra, Helpper, Numia en Ring Twice.

Een jobstudent

Een jobstudent kan ook ondersteuning bieden op reis. De tewerkstelling verloopt via een sociaal secretariaat of interimkantoor. Jij wordt dan werk- of opdrachtgever en moet de student informeren over zijn of haar rechten en plichten. Alle informatie hierover vind je op www.studentatwork.be.
Is de student minderjarig? Dan is de toestemming van een ouder of voogd nodig. Vul daarvoor het document ‘Machtiging voor de tewerkstelling van een minderjarige in het kader van het persoonlijke-assistentiebudget’ in en bezorg het aan het VAPH.
Is de student een familie- of gezinslid tot de tweede graad? Dan kan dit enkel via een interimkantoor.

Een vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie

Als je een vrijwilliger wilt meenemen als assistent, werk je samen met een vrijwilligersorganisatie. Die zorgt voor de nodige verzekeringen en formulieren. Een vrijwilliger mag in 2024 een vrijwilligersvergoeding ontvangen van maximum € 41,48 per dag en € 1 659,22 per jaar.
Voorbeelden van vrijwilligersorganisaties zijn: Dito vzw, Focus op Emancipatie en SOS Vrijwilligers.

Een buitenlandse begeleider

Kies je liever voor een buitenlandse begeleider? Dan moet je voor vertrek een overeenkomst afsluiten die goedgekeurd moet worden door het VAPH. Deze overeenkomst kan zowel in het Nederlands als in het Engels opgesteld worden.

Wat mag je betalen met het budget?

De bestedingsregels blijven ook tijdens je vakantie van toepassing. Kosten voor zorg en ondersteuning, zoals het loon of de vrijwilligersvergoeding van je assistent, kunnen worden betaald met je PAB of PVB. Reiskosten van je assistent, zoals vlieg- of treintickets, inkomtickets en maaltijden, kunnen alleen worden betaald met het vrij besteedbaar deel van je budget en je privémiddelen.

Heb je vragen of hulp nodig? We zijn er voor je en helpen je graag verder! Bel onze infolijn op het nummer 03 259 08 85 of stuur een e-mail naar info@absoluutvzw.be.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud