Rechtzetting van geactualiseerde budgetten.

De actualisering van de budgetten, die bedoeld was om ze eerlijker te verdelen, bracht in de praktijk veel mensen in de problemen doordat hun budgetten aanzienlijk werden verlaagd. Hierdoor konden ze niet meer de nodige ondersteuning betalen. In januari heeft de Raad van State beslist dat deze actualisering onwettig was en dat de budgetten teruggebracht moeten worden naar hun oorspronkelijke niveau. Deze correctie geldt vanaf 1 januari 2024 en heeft ook betrekking op de budgetten van voorgaande jaren.

Budget van 2024

Als je budget door de actualisering is verlaagd, zal het VAPH je budget van 2024 in februari of maart verhogen. Dit geldt ook voor de deelbudgetten die door de actualisering zijn verlaagd. Hoewel je niet het volledige budget zult ontvangen, wordt je deelbudget verhoogd naar het correcte bedrag.

Als je budget door de actualisering juist hoger werd, blijf je dit hogere budget behouden en zal het in de toekomst ook niet dalen.

Budgetten van voorgaande jaren

De correctie werkt retroactief, wat betekent dat ook de budgetten van voorgaande jaren die door de actualisering zijn verlaagd, worden gecorrigeerd. Aangezien je met het budget van voorgaande jaren geen nieuwe kosten kunt maken, kan dit niet zomaar retroactief worden verhoogd. Daarom ontvang je een schadevergoeding die overeenkomt met het bedrag dat je te weinig hebt ontvangen.

Hoe je deze schadevergoeding ontvangt, hangt af van hoe je het budget besteedt. Als je dit via cash doet, wordt het bedrag rechtstreeks gestort op je huidige PVB-rekening. Als je het budget via voucher besteedt, zal het VAPH je binnenkort vragen om een rekeningnummer door te geven waarop het bedrag kan worden overgemaakt. Zodra je de schadevergoeding hebt ontvangen, kun je dit overschrijven naar je privérekening.

Beheerskosten

Als je een deel of het volledige budget in cash besteedt, ontvang je altijd een percentage bovenop het budget voor het administratieve beheer. In 2021 is dit percentage gedaald van 11,94% naar 10,35%. Deze daling is door de Raad van State als onwettig verklaard, en de personen op wie dit invloed heeft zullen het verschil in het percentage ontvangen.

Voor meer details over deze aanpassingen, kijk op de website van het VAPH: www.vaph.be/nieuws/2024/02/concretisering-arrest-raad-van-state-over-persoonsvolgende-budgetten-voor-personen-met-een-handicap-0

Heb je nog vragen? Check dan de sectie met de meestgestelde vragen op de website van het VAPH: www.vaph.be/concretisering-arrest-raad-van-state-over-persoonsvolgende-budgetten-voor-personen-met-een-handicap

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud