Schadevergoeding na uitspraak Raad van State en aanpassing beheerskosten.

Je hebt mogelijk een brief ontvangen waarin staat dat je een storting van het VAPH zal ontvangen in het kader van de uitvoering van het arrest van de Raad van State. Geen zorgen, dit is geen phishing of oplichterij.

In januari heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan over de actualisering van de budgetten en daling van beheerskosten. Ze hebben geoordeeld dat deze aanpassingen onwettig waren en dat de regelgeving moest worden vernietigd. Dit betekent dat personen die hun budget zagen dalen omwille van het nieuwe inschalingsinstrument nu recht hebben op een schadevergoeding. Ook budgethouders die te weinig beheerskosten ontvingen, krijgen nu het verschil terug.

Beheerskosten zijn het percentage dat budgethouders bovenop hun budget ontvangen voor het administratieve beheer als ze (een deel van) hun budget in cash bij niet-vergunde zorgaanbieders besteden. Dit percentage is in 2021 gedaald van 11,94% naar 10,35%.

Deze brief wordt zowel naar je eBox en e-mail gestuurd, als per post verzonden. Daarnaast is de brief ook beschikbaar op mijnvaph.be.

Wat betekent dit concreet?

Je hebt recht op een schadevergoeding voor eventuele nadelige gevolgen die je in het verleden hebt ondervonden. Dit bedrag is belastingvrij en wordt rechtstreeks op je budgetrekening gestort, met de vermelding ‘arrestRVS20240108’. Schrijf dit bedrag van daaruit naar je privérekening. Je hoeft hiervoor geen verantwoording af te leggen of dit te registreren op mijnvaph.be.

Als je geen aparte budgetrekening hebt, omdat je het budget ondertussen volledig in voucher besteedt, ontvang je een formulier in de brief om je privérekeningnummer door te geven. Het VAPH zal de schadevergoeding dan daarop storten. Ook dit bedrag is belastingvrij.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te bellen op 03 259 08 85 of stuur een e-mail naar info@absoluutvzw.be.

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud