Wacht niet op extra financiële middelen om het systeem aan te passen.

Wie tijdens het weekend van 11 en 12 juni de weekendkrant De Standaard las, zag misschien wel het stuk rond de wachtlijsten. Een schrijnend beeld van de gezinnen die eronder gebukt gaan.
Onze coördinator Lien Van de Wiel gaf ook haar mening in het artikel. Langs deze weg geven we graag wat meer tekst en uitleg bij deze mening.

 

Iedereen met een erkende handicap en een erkende ondersteuningsnood moet de nodige ondersteuning krijgen. En hiervoor moeten financiële middelen vrijgemaakt worden.

Deze middelen zijn er momenteel niet, of niet voldoende. We zijn ervan overtuigd dat in afwachting bij de pakken blijven zitten geen oplossing is en er naar alternatieven moet gekeken worden.

Als we binnen het systeem efficiënter werken kunnen er hier en nu al meer mensen met een handicap geholpen worden.

Concreet pleiten we ervoor om de bestedingsmogelijkheden van het Persoonsvolgend Budget te behouden (en waar mogelijk zelfs nog uit te breiden). Maar de organisatie en de structuur van het systeem moet aangepast worden. Vraagsturing, je eigen keuzes maken, administratieve eenvoud en efficiënte inzet van middelen staan voorop.

Om stapsgewijs te komen tot een recht op ondersteuning pleiten we voor een drietraps systeem:

  • Geef iedereen een basisondersteuning die rechtstreeks toegankelijk is, ook voor mensen met een vermoeden van handicap. En dit zonder aanvraagprocedure maar met dezelfde ondersteuningsmogelijkheden als in het PVB.
  • Mensen die meer ondersteuning nodig hebben, kunnen via een eenvoudige motivatie, een bestedingsplan, meer budget vragen. Tot een af te spreken hoogte krijgen aanvragers dit budget onmiddellijk.
  • Wie veel ondersteuning nodig heeft, doorloopt een uitgebreide procedure met een inschaling.

 

Dit systeem heeft als voordeel dat de overheid beter kan inschatten welke ondersteuning mensen nodig hebben. Personen met een handicap geven aan wanneer ze nood hebben aan een hoger budget en welke ondersteuningsnood er is om op een kwaliteitsvolle manier te leven.

Er zijn uiteraard meer middelen nodig om alle wachtenden de ondersteuning te geven waar ze recht op hebben en de overheid kan zich niet verschuilen achter kleine ingrepen.

Maar we hopen dat dit alternatief kan overtuigen om niet te wachten op meer budget en nu al actie te ondernemen.

 

Lees het artikel uit De Standaard

Lees het artikel uit De Standaard Weekend

 

deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Recente berichten

Dankjewel voor je bericht!
We beantwoorden je vraag ze snel mogelijk.

sluit dit bericht en ga terug naar de website

Ga naar de inhoud