SNEL INFORMATIE
Sluit snel informatie

Hoe werk ik met cash?

Bij het cashsysteem wordt je budget op een aparte bankrekening gestort.
Men werkt met een voorschot maar toch gaat het om grote geldbedragen. Jij betaalt van die bankrekening je facturen.

Je stuurt op regelmatige basis je gemaakte onkosten door naar het VAPH en zij betalen deze dan terug. Dit heeft als voordeel dat je ruime keuze hebt in wie je zorg invult en wanneer je assistent komt. Je kan bv. werken met dienstencheques of interims.

Het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bewaken van je uitgaven.
Je hebt veel administratie.
Je moet tijdig je onkosten binnen brengen en zorgen dat je niet zonder geld valt.
Je kan wel de hulp inroepen van absoluut vzw om je administratie voor het VAPH over te nemen. Het betalen van de facturen moet je wel zelf doen.

Je start op via cash :

Stap 1: open een aparte bankrekening
Open een aparte bankrekening op naam van de budgethouder of zijn wettelijke vertegenwoordiger. Vul het bankrekeningnummer in op het document 'Persoonsvolgend Budget starten met besteding in cash'. Dat document vind je hier.

Stap 2: sluit contracten af
Sluit een of meerdere contracten af met een assistent, een dienst, een voorziening, een vrijwilliger, een zelfstandige. Bezorg een kopie van deze contracten samen met het document van de bankrekening aan het VAPH.  Werk je niet met 'mijn vaph', dan moet je ook het document 'Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw Persoonsvolgend Budget in cash' invullen en bezorgen aan het VAPH. Dat document vind je hier. Bewaar alle originele contracten in je kaft thuis.

Stap 3: activeer je budget
Na enkele werkdagen zal het VAPH deze contracten goedgekeurd hebben en kan je je cashbudget activeren. Dit doe je door ofwel het document 'starten met cash' (dat vind je hier) in te vullen of door via “mijn VAPH” op 'starten met cash' te klikken. Vul het bankrekeningnummer van jouw budgetrekening in.
Activeer hoeveel budget je voor cash wilt gebruiken. Je moet dus even berekenen hoeveel kosten je zal hebben op jaarbasis.
Denk vooraf goed na welke ondersteuning je wilt gebruiken. Indien je nog onzeker bent over welk bedrag je van je jaarbudget zal gebruiken, activeer je best je volledige jaarbudget.
Het VAPH zal 1/4e van dit budget storten nadat je al je opstartdocumenten van je contracten aan hen hebt bezorgd. Men noemt dit het terugvorderbaar voorschot. Met dit geld kan je je eerste rekeningen betalen.

Je kan ook beide systemen, cash en voucher, combineren.

Meer uitleg over de werking en mogelijkheden van het PVB in cashbudget vind je in de video hieronder:

Persoonsvolgend Budget (cash)